Referate generale
TELEDERM – PLATFORMA DE TELEDERMATOLOGIE DIN ROMANIA

Telemedicina este o practica folosita la nivel mondial, oferind asistenta medicala de specialitate la distanta prin utilizarea tehnologiilor de telecomunicatie audio, video si de date pentru a evalua, diagnostica si trata pacientii de la distanta. De-a lungul timpului, oamenii au incercat diferite moduri de comunicare la distanta, mai ales in ceea ce priveste asistenta medicala, deoarece o parere medicala avizata era esentiala si, de asemenea, greu de obtinut.

Pana in prezent, teledermatologia a fost implementata in dermatoscopie, dermatopatologie si ingrijirea plagilor cronice. Cu toate acestea, si alte boli cronice de piele, cum ar fi psoriazisul, dermatita, acneea, rozaceea si cancerele de piele pot fi evaluate si monitorizate folosind metoda ”store and-forward”.

Concluzii. Pentru a dezvolta o platforma de teledermatologie, dermatologia romaneasca necesita protocoale specifice si echipamente pentru a face si a trimite fotografii. Un dermatolog ar revizui apoi datele folosind metoda ”store and-forward” si ar formula un diagnostic impreuna cu un algoritm terapeutic. In ciuda avantajelor pe care teledermatologia le aduce, unii medici, mai ales dermatologi, sunt inca reticenti la tehnologia inovatoare, pe care o considera impersonala. Ca urmare a acestei controverse, ca teledermatologia creeaza o distanta intre pacient si dermatolog, un sondaj de opinie romanesc efectuat pe medici dermatologi este util pentru a stabili potentialul utilizarii unei platforme de teledermatologie in Romania.