Referate generale
ACTUALIZAREA GHIDULUI NATIONAL DE BOALA VENOASA CRONICA

Boala venoasa cronica este o afectiune produsa de alterarea functiei valvulelor venoase, atat in sistemul venos superficial, de joasa presiune, cat si in sistemul venos profund, de presiune inalta al membrelor inferioare.


Netratata, boala venoasa cronica are o evolutie progresiva, putin reversibila, realizand alterari importante ale calitatii vietii pacientului, ajungandu-se, in ultimele stadii, la invaliditate. Hemoragia, tromboflebita, infectia si trombembolismul pulmonar complica frecvent ultimele stadii ale bolii venoase cronice.


In prezent, boala venoasa cronica a membrelor inferioare este o importanta problema de sanatate publica.
Se apreciaza ca intre 2%-5% din populatia statelor industrializate prezinta diverse grade de boala venoasa a membrelor inferioare, refluxul venos fiind mecanismul fiziopatologic intalnit in 30%-40% din aceste cazuri.


Simptomatologia extrem de diversa a bolii venoase cronice apare progresiv pe o lunga perioada de timp si necesita o adaptare permanenta a terapeuticii, care trebuie sa raspunda caracteristicilor clinice si fiziopatologice ale fiecarei etape de evolutie a bolii.

 

Prezentam un ghid terapeutic al bolii venoase cronice a membrelor inferioare, rezultat din experienta clinica personala a autorilor, in concordanta cu experienta clinica internationala si cu ghidurile terapeutice existente in prezent la nivel mondial.