Referate generale
ACTUALITATI IN ETIOPATOGENIA SI TRATAMENTUL ALOPECIEI ANDROGENOGENETICE

Alopecia androgenogenetica se intalneste cu precadere la barbati de peste 40 de ani (cu debut inca din primele doua decade de viata) dar si la femeile aflate in postmenopauza sau cu hiperandrogenism. In etiopatogenia sa sunt incriminati in primul rand factori hormonali (androgenii), dar joaca un rol important si cei genetici sau seboreea. (2)
Clinic, la barbati alopecia debuteaza in regiunea fronto-temporala si se intinde catre vertex (2) in timp ce la femei apare o rarefiere a parului la nivelul scalpului din regiunea coronara. (1)
Pacientii cu alopecie androgenogenetica precoce prezinta frecvent valori serice modificate ale hormonilor serici. (10) Dermatoscopia scalpului sau Tricoscopia reprezinta o tehnica valoroasa non-invaziva utila in evaluarea pacientilor cu alopecie iar aspectele histopatologice sunt caracteristice, fiind esentiale pentru diagnosticul diferential de alte tipuri de alopecii. (1)
Ca si tratament sistemic, principalul medicament indicat in alopecia androgenogenetica la barbati este Finasterida. La femei, se mai pot utiliza combinatii de etinilestradiol 25 g si ciproteron acetat 2-5 mg/zi. (2).
Uneori sunt eficiente si suplimentele nutritive care contin in general combinatii de Cistina, Metionina (aminoacizi
sulfurati), Arginina, Vitamina B2, B5, B6, E si H, Zinc, Fier, Magneziu.
Topic, se indica lotiuni cu minoxidil 2% sau 5%, dermatocorticosteroizi (16), adenozina, lotiuni imbogatite cu cafeina, cistina, vitamina B6, pirition zinc, viniferina, siliciu, AHA (13) si sampoane sau lotiuni antiseboreice (2).
Se mai pot utiliza terapia laser cu frecventa joasa (18) si implantul de fire de par din poliamida (15), transplantul de par (1) sau PRP (platelet rich plasma) (22).