Cazuri clinice
DEZVOLTAREA PEMFIGUSULUI FOLIACEU ÎN TIMPUL SARCINII DUPĂ VACCINAREA ANTI-COVID19 - PREZENTARE DE CAZ

Rezumat

Pemfigusul se referă la un grup de boli buloase autoimune rare şi severe. Autoanticorpii sunt direcţionaţi împotriva suprafeţei celulare a keratinocitelor, rezultând un proces numit acantoliză.
Având în vedere că pemfigusul are un mecanism molecular şi că există o alterare a răspunsului imun în timpul bolii, au fost luaţi în considerare mai mulţi factori declanşatori, inclusiv sarcina. Cu toate acestea, pemfigusul este o boală care apare rar în timpul sarcinii.
Ca răspuns la pandemia COVID-19, au fost dezvoltate diferite vaccinuri anti-COVID-19. În literatură, există cazuri extrem de rare de exacerbări sau de apariţie a bolilor autoimune, cum ar fi pemfigusul vulgar şi pemfigoidul bulos, în decurs de 2 săptămâni de la vaccinarea COVID- 19.
Prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 34 de ani, din mediul urban, care a fost internată în clinică pentru o erupţie bine delimitată formată din eroziuni crustoase localizate pe o bază eritematoasă, cu distribuţie seboreică, incluzând scalpul, faţa şi trunchiul, fără afectarea mucoaselor. Leziunile au apărut în urmă cu două luni, în al treilea trimestru de sarcină, la 5 zile după a doua doză de vaccin COVID-19. Debutul bolii a fost subtil cu o mică veziculă flască, tranzitorie, localizată la nivelul sânului stâng, urmată de afectarea scalpului şi a trunchiului. Pentru confirmarea diagnosticului clinic a fost efectuată o biopsie cutanată care a stabilit diagnosticul de pemfigus foliaceu.
Având în vedere starea postpartum a pacientei la momentul spitalizării şi aspectul clinic al bolii, s-a decis iniţierea terapiei sistemice cu metilprednisolon, aproximativ 1 mg/kg/zi care s-a redus treptat. Având în considerare debutul relativ recent după vaccinare şi incidenţa scăzută a pemfigusului în sarcină, putem ridica ipoteza că vaccinul ar putea fi de fapt factorul declanşator.