Cazuri clinice
EFECTELETE TERAPIEI CU PRESIUNE NEGATIVĂ ASUPRA ULCERAȚIILOR PLANTARE BILATERALE ÎN CADRUL SCLERODERMIEI SISTEMICE. PREZENTARE DE CAZ

Rezumat

Scleroza sistemică reprezintă o afecțiune cronică autoimună a țesutului conjunctiv, ce se caracterizează prin apariția de modificări inflamatorii, anomalii vasculare și fibroză, adesea cu implicare multisistemică. Substratul vasculopatic, cu vasoconstricție funcțională și distrugeri tisulare, predispune la apariția ischemiei, a necrozei și a ulcerelor cutanate. Există rare informații în literatura științifică despre utilitatea terapiei cu presiune negativă în vindecarea ulcerelor cutanate la pacienții cu scleroză sistemică.

Raportăm cazul unei paciente în vârstă de 49 de ani, care s-a prezentat în clinica noastră de dermatologie pentru ulcerații plantare bilaterale, intens dureroase, prima debutată în urmă cu 9 luni, asociate cu semne locale de infecție și cu o evoluție îngrijorătoare, rapidă spre agravare.

Prezența fenomenului Raynaud, sclerodactilia și leziunile cicatriciale digitale post-ulcerative de la nivelul mâinilor, modificările cutanate faciale specifice, testele autoimune specifice pozitive (anticorpi antinucleari pozitivi, anticorpi anti-SCL70 pozitivi), examenul histopatologic și investigațiile paraclinice efectuate pentru obiectivarea extensiei afectării de organ (la nivel cardio-vascular, pulmonar și altele) au stabilit diagnosticul de scleroză sistemică severă cu afectare vasculară, pulmonară și cutanată. Examenul ecografic Doppler arterio-venos al membrelor inferioare a decelat prezența unor stenoze supraetajate la nivelul axelor vasculare femurale și fluxuri poplitee distale și interdigitale prezente. Examenul bacteriologic a evidențiat o infecție a ulcerațiilor cutanate cu Staphylococcus aureus și Streptococcus agalactiae.

Managementul terapeutic a fost complex prin îmbinarea tratamentelor sistemice (antibioterapie conform rezultatelor antibiogramei, tratament vasodilatator cu alprostadil) cu terapia locală (debridare chirurgicală, preparate topice antiseptice, pansamente locale cu substanțe grase anhidre și terapie locală cu presiune negativă). Evoluția a fost favorabilă cu vindecarea leziunilor cutanate în decurs de 3 săptămâni.

în concluzie, terapia cu presiune negativă s-a dovedit a fi utilă în vindecarea ulcerațiilor plantare ale pacientei cu scleroză sistemică prin: reducerea simptomatologiei dureroase, eliminarea exudatului, stimularea dezvoltării țesutului de granulație și menținerea unui mediu local optim, steril pe toată durata procesului de cicatrizare.