Cazuri clinice
TIBOLA

TIBOLA (tick-borne lymphadenopathy) este o rickettsioza transmisa la om printr-o capusa din genul Dermacentor, agentul patogen cel mai frecvent incriminat fiind Rickettsia slovaca.

Pacienta in varsta de 55 ani a fost consultata pentru o placa inflamatorie rosie violacee, infiltrata, rotunda avand diametrul de 2 cm, localizata la nivelul vertexului si aparuta in urma cu 45 de zile, la aproximativ 10 zile dupa o intepatura de capusa survenita in luna februarie 2015, in timpul unei plimbari intr-o padure. Intepatura a fost insotita initial de un eritem edematos pruriginos al regiunii cefalice. Placa inflamatorie era insotita de adenopatie laterocervicala dreapta dureroasa. Pacienta nu prezenta febra si nici alterarea starii generale. Investigatiile de laborator hematologice si biochimice uzuale au fost normale. Serologia pentru Borrelia burgdorferi a fost negativa.

Tratamentul a fost efectuat cu doxiciclina 200 mg/zi timp de 3 saptamani cu disparitia leziunii inflamatorii si a adenopatiei laterocervicale si persistenta doar a unei zone alopecice reziduale. Diagnosticul de TIBOLA a fost stabilit pe baza criteriilor clinice, anamnestice si evolutiei bune sub tratamentul cu Doxiciclina.

Caracteristicile epidemiologice de TIBOLA sunt: distribuirea sezoniera in lunile reci ale anului (septembriemai) si localizarea geografica in tari mediteraneene si ale Europei de Est. Incubatia medie este de 7 zile. Clinic, diagnosticul de TIBOLA se bazeaza pe urmatoarele criterii obligatorii specifice: intepatura unei capuse de mari dimensiuni pe partea superioara a corpului (90% pe pielea paroasa a capului), escara necrotica de inoculare inconjurata de un halou eritematos fix si adenopatie regionala dureroasa (occipitala, cervicala) si pe criterii minore nespecifice: cefalee, febra, artromialgii, astenie, eruptie cutanata. Diagnosticul de certitudine se bazeaza pe examinarile microbiologice dintre care cea mai utilizata este imunofluorescenta indirecta. Evolutia afectiunii este rapid favorabila sub tratament cu disparitia febrei in cateva zile si a adenopatiei intr-o saptamana cu persistenta unei alopecii cicatriciale pe locul escarei. Tratamentul de electie este doxiciclina la adulti si macrolidele de ulti ma generatie (azitromicina si claritromicina) la copii si femeile gravide.

TIBOLA este o rickettsioza cu o emergenta in crestere in Romania, in parte cauzata raspandirii capuselor din genul Dermacentor.