Cazuri clinice
CANCERUL CUTANAT ASOCIAT BOLILOR HEMATOLOGICE MALIGNE – DOUA CAZURI CLINICE

Bolile hematologice maligne cuprind o serie de conditii patologice heterogene ce constau in proliferarea neoplazica a celulelor maduvei osoase si sistemului limfatic.


Aproximativ 250.000 de persoane sunt diagnosticate cu leucemie in fiecare an in lume, reprezentand 2,5% din cazurile de cancer.
Cancerele cutanate reprezinta aprox. 20% din cazurile noi de neoplazii maligne. Incidenta cancerului cutanat in Romania, este de aprox. 10 la 100.000 locuitori.


Caz clinic I. Pacient in varsta de 77 ani, cunoscut cu LMNH limfocitic difuz stadiul IV B din anul 2008, se spitalizeaza pentru doua formatiuni tumorale situate la nivelul faciesului. Rezultatul examenului HP a fost de structura microscopica de carcinom mixt si structura microscopica de keratoza seboreica tipul hiperkeratozic.
Pacientul prezenta si multiple papule eritemato-violacee acoperite de cruste hematice intens pruriginoase la nivelul membrelor inferioare.


Caz clinic II. Pacienta in varsta de 73 ani, cunoscuta cu Neoplasm mieloproliferativ mielodisplazic neclasificabil, din anul 2013, se spitalizeaza pentru o formatiune tumorala situata la nivelul unghiului intern al ochiului drept. Rezultatul examenului HP a fost structura microscopica de carcinom bazocelular adenoid.


Pacientii cu boli hematologice sunt mult mai susceptibili de a dezvolta tumori maligne secundare, cancerul de piele fiind cel mai frecvent. Acesta demonstreaza agresivitate crescuta la pacientii cu boli hematologice si este asociat cu rate mai mari de recidiva, risc crescut de metastaze regionale si chiar deces.


Diferitele modalitati terapeutice utilizate pentru tratarea bolilor hematologice maligne ar putea accentua in continuare imunosupresia prin epuizarea sistemului imunitar, favorizand astfel aparitia celei de-a doua neoplazii (cancer cutanat).