Referate generale
PCR – METODA INOVATIVA, SIGURA SI RAPIDA PENTRU DEPISTAREA INFECTIILOR CU TRANSMITERE SEXUALA

Introducere: Majoritatea infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) sunt asimptomatice, ceea ce duce la intarzierea diagnosticului si tratamentului. Desi exista o gama variata de metode de depistare a ITS-urilor, reactia de polimerizare in lant (PCR) este o metoda rapida, sigura, noninvaziva si prezinta sensibilitate si specificitate inalta.
Ca specimen pentru efectuarea PCR se utilizeaza prima urina de dimineata, specimen care prezinta avantajul autocolectarii si noninvazivitatii. Prin aceasta metoda se pot depista 6 agenti patogeni: Chlamydia trachomatis (CT), Neisseria gonorrhoeae (NG), Mycoplasma genitalium (MG), Mycoplasma hominis (MH), Ureaplasma urealyticum (UU) si Trichomonas vaginalis (TV).

 

Metoda: Se autocolecteaza, intr-un recipient steril, prima urina de dimineata. In cadrul laboratorului, urina este supusa extragerii ADN, apoi acesta este amplificat, intr-o etapa ulterioara se face electroforeza in gel de agaroza, iar, in final, produsii sunt examinati in lumina UV.

 

Caz clinic: Pacient in varsta de 33 de ani este trimis de medicul urolog pentru efectuarea PCR, mentionand faptul ca pacientul este asimptomatic, urocultura si spermocultura sunt negative, iar acesta prezinta infertilitate de 2 ani. Rezultatul analizei PCR este pozitiv pentru CT, NG si UU.

 

Discutii: Prin PCR se pot depista ITS concomitente, fapt care duce la un tratament tintit si corect, intr-un timp scurt de lucru, fiind la indemana oricarui clinician.

 

Concluzie: PCR utilizata in depistarea ITS-urilor prezinta ca avantaje rapiditatea, noninvazivitatea si detectarea simultana a 6 agenti patogeni: CT, NG, MG, MH, UU si TV, avantaje necesare unui program de screening.