Referate generale
INSUFICIENTA VENOASA CRONICA IN STADIU AVANSAT - UN FACTOR DE RISC PENTRU ELEFANTIAZIS NOSTRAS VERRUCOSA

Context Elefantiazis nostras verrucosa (ENV) reprezinta un grup de boli a caror principala caracteristica clinica este limfedemul cronic al gambelor (cel mai adesea), insotit de leziuni cutanate papulare, nodulare sau verucoase si induratie, care evolueaza treptat pana la deformari invalidante.

Studii de caz
Lucrarea prezinta trei pacienti de sex masculin cu varsta cuprinsa intre 61 si 79 de ani, care sufera de ENV dezvoltat la nivelul gambelor, in contextul unei insuficiente venoase cronice in stadiu avansat, asociata cu infectii la nivel local, comorbiditati cardiovasculare si/sau obezitate.

Discutii
Etiologia procesului morbid al ENV este variabila: infectii non-filariale sau neinfectioasa. Astfel, spre deosebire de „elefantiazis tropical” - cauzata de paraziti specifici tarilor tropicale, precum Wuchereria genus, ENV poate fi cauzata de limfangita streptococica recurenta, erizipel recurent sau celulita, trauma, interventii chirurgicale, radioterapie, neoplasme, staza venoasa cronica, obezitate.
Patogenia acestei boli este inca neclara. Cu toate acestea, acumularile de fluid interstitial bogat in proteine, cauzate de limfostaza si prezenta extravasculara a leucocitelor activate cauzata de staza venoasa cronica par a favoriza proliferarea fibroblastelor si sinteza colagenului responsabile de fibroza dermica si subcutanata.
Diagnosticarea are la baza istoricul pacientului si examenul clinic. Evolutia bolii duce la infectii recurente severe ale pielii, ale tesutului subcutanat si oaselor, precum si la reducerea calitatii vietii din cauza deformarii si incapacitatii functionale. Tratamentul are ca obiectiv reducerea limfedemului si prevenirea complicatiilor infectioase. Deformarile invalidante pot fi tratate prin interventii chirurgicale de corectie.

Concluzii
ENV este rezultatul limfedemului cronic, de origine infectioasa non-filariala sau neinfectioasa. Insuficienta venoasa cronica este un factor de risc sub-evaluat care, impreuna cu limfangita bacteriana recurenta si obstructia limfatica secundara, contribuie la accentuarea fibrozei dermice. Identificarea timpurie a acestei afectiuni si tratarea in mod adecvat a factorilor de risc asigura prevenirea aparitiei deformarilor, care au un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului.