Cazuri clinice
Loxoscelism - prima observatie din Romania
Introducere:
Loxoscelismul este o stare cauzata de muscatura veninoasa a paianjenului Loxosceles avand un aspect clinic caracteristic. Loxosceles sunt paianjeni care pot fi gasiti peste tot In lume dar Indeosebi In America de Nord, America de Sud si sudul Europei. Prezentam cazul unui barbat muscat de paianjen si prezentand aspectul clinic cutanat de loxoscelism.

Caz clinic:

Pacient In varsta de 59 de ani, fara antecedente personale, constata la cateva ore dupa muscaturi multiple de paianjen, aparitia unui placard inflamator localizat la nivelul antebratului stang. In ziua urmatoare, In momentul consultului s-a constatat prezenta unui placard inflamator dureros, cu tendinta de extindere centrifuga si acoperit de bule multiple, Inconjurat de o zona ischemica alba si apoi de o zona inflamatorie realizand de la periferie spre centru aspectul „rosu, alb, albastru”, placardul fiind localizat pe antebratul stang. Examinarile biologice au fost normale, iar prelevarile bacteriologice sterile. In evolutie s-a constatat aparitia unei ulceratii necrotice extinse. Tratamentul a fost simptomatic, antibioterapie generala, anatoxina tetanica, iar exereza chirurgicala a necrozei a fost efectuata In ziua 42 de evolutie permitand cicatrizarea completa a ulceratiei.

Discutii:
Loxoscelismul este cauzat de veninul paianjenului Loxosceles. Muscatura este deloc sau putin dureroasa fiind urmata la cateva ore de aparitia unui placard inflamator dureros cu evolutie centrifuga, centrat de o vezicula sau bula, placard care dupa trei zile ia aspectul caracteristic „rosu, alb, albastru” de la periferie spre centru. In 10% pana la 15% din cazuri evolutia este marcata de aparitia unei ulceratii necrotice profunde. Ideal diagnosticul de loxoscelism se bazeaza pe capturarea si identificarea paianjenului dar In zonele endemice prinderea si evidentierea paianjenului nu sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului. Tratamentul se bazeaza pe masuri simptomatice, antibioterapie generala, anatoxina tetanica. Exereza chirurgicala a necrozei poate fi efectuata dupa 6-10 saptamani de evolutie.

Concluzie:
Loxoscelismul este o cauza de necroza cutanata profunda localizata, cu posibilitatea de a fi Intalnit si In Romania.