Cazuri clinice
Larva Migrans cutanata
Introducere:
Larva migrans cutanata este o eruptie cutanata cu aspect clinic caracteristic. In patogeneza afectiunii sunt incriminati viermii cu carlig (hookworms) de la animale si om precum Ancylostoma caninum si Ancylostoma braziliense.

Cazuri clinice:
Descriem cazurile a patru pacienti diagnosticati cu larva migrans cutanata prezentand  leziuni caracteristice sub forma de traiecte eritematoase, serpiginoase si intens pruriginoase, dar si eruptii diseminate sau eczematizate. In doua dintre cazuri eruptia a aparut dupa ce pacientii au desfasurat activitati agro-zootehnice, intr-un caz dupa ce pacientul a facut plaja pe malul unui rau, iar la cel de-al patrulea dupa reintoarcerea dintr-o calatorie in tari exotice. Examenul copro-parazitologic a fost negativ iar radiografia pulmonara a fost normala in toate cazurile. Tratamentul a fost efectuat la toti pacientii cu albendazol 400 mg/zi timp de 5 zile.

Discutii:
Larva migrans cutanata apare mai ales in zonele tropicale dar cazuri izolate au fost descrise si in Europa la calatorii veniti din aceste zone dar cauzate probabil si de schimbarile climatice survenite in zone neendemice. Tratamentul cu albendazol in doza de 400 mg/zi timp de 5 zile s-a dovedit eficient in tratamentul larvei migrans cutanate nefiind insotit de efecte secundare.