Studii clinice si experimentale
Aprecierea calitativa si cantitativa a limfangiogenezei înmelanomulmalign al fetei
Introducere. 
Melanomul malign este un neoplasm potential letal, cunoscut pentru tendinta de metastazare precoce pe cale limfatica si hematogena. Actualmente sunt studiati noi factori de prognostic precum vascularizatia tumorala, invazia vasculara, infiltratul tumoral limfocitar, unii autori axandu-se pe limfangiogeneza, cu rezultate contradictorii. In acest context scopul nostru a fost aprecierea calitativa si cantitativa a limfangiogenezei in melanomul malign cu localizare faciala, utilizand metode imunohistochimice pentru evidentierea endoteliului limfatic si metode morfometrice pentru evaluarea cantitativa.

Material simetode. 
In acest scop amexaminat 14 piese de excizie biopsie reprezentand melanoame cutanate primitive avansate, stadializate dupa nivelul de invazie Clark (III-V).
Pentru analiza imunohistochimica s-au realizat sectiuni seriate de cate 3 μm grosime. Endoteliul limfatic a fost marcat cu anticorpul monoclonal D2-40 iar sectiunile au fost examinate in microscopie optica (200X) pentru aprecierea calitativa a limfangiogenezei. Evaluarea morfometrica s-a realizat utilizand programul NIS-Elements.

Rezultate. 
Vasele limfatice peritumorale au fost in general vase dilatate, cu pereti subtiri, neregulati dispuse mai ales in zonele cu infiltrat inflamator peritumoral sau in septuri conjunctive penetrand nodulii tumorali. Limfaticele intratumorale au fost mai mici, cu aspect neregulat si pereti grosi, unele cu lumen ingust sau colabat. Densitatea limfovasculara a fost semnificativ mai mare in regiunile peritumorale. Aria limfovasculara relativa (aria limfovasculara /aria totala a campului examinat X100) a fost usor mai mare in regiunile peritumorale.

Concluzii. 
Evaluarea limfangiogenezei prin determinarea densitatii limfovasculare, a ariei vaselor limfatice si a ariei limfovasculare relative in melanomul malign cutanat se poate dovedi utila in aprecierea progresiei tumorale. Sunt necesare studii suplimentare care sa statueze limfangiogeneza ca factor de prognostic incontestabil.