Referate generale
Aplicatii ale laserului excimer in terapia afectiunilor dermatologice
Laser-ul excimer este un laser cu radiatie monocroma, cu lungime de unda ce se incadreaza in spectrul razelor ultraviolete.
In dermatologie se foloseste laserul tip excimer cu XeCl cu lungime de unda 308 nm in tratamentul unor afectiuni precum: psoriazis, vitiligo, dermatita atopica, alopecia areata. Lungimea de unda de 308 nm este foarte apropiata de cea de 311 nm folosita in fototerapia UVB cu banda ingusta, care este utilizata cu succes in tratamentul acestor afectiuni cutanate.

Radiatiile din spectrul UVB au efecte imunosupresoare prin inducerea apoptozei limfocitelor T si efecte imunomodulatorii, datorita carora sunt eficiente in tratamentul afectiunilor cu componenta imuna.

Literatura se imbogateste cu studii clinice efectuate pe loturi cu numar din ce in ce mai mare de pacienti tratati prin terapie laser de tip excimer. Pe loturi mici de subiecti este deja dovedita eficacitatea superioara a laserului excimer fata de fototerapia UVB cu banda ingusta in obtinerea amelioraraii clinice si a remisiunii anumitor afectiuni dermatologice. Avantajele sunt completate e reducerea necesarului de sedinte, a dozei cumulative totale si de lipsa iradierii zonelor de tegument sanatos. Reactiile adverse
imediate sunt dependente de doza, iar cele la distanta nu sunt cunoscute inca.